W tym roku po raz kolejny Pałac Lasotów organizuje Turniej Nalewek. Będzie on okazją do poznania historii dawnych trunków oraz przepisów na pierwsze własne nalewki. Za to Ci, którzy sami już robią własne produkty, poza wzięcięm udziału w Turnieju, będą mogli zgłębić swoją wiedzę nalewkarską na wykładach przewodniczącego Komisji Turnieju Dariusza Brusa, wielokrotnego zdobywcy tytułu Nalewarz Roku na najbardziej prestiżowych turniejach w Polsce.

W zeszłym roku Turniej, choć organizowany po raz pierwszy, zgromadził prawie 40 nalewek z całej Polski, a rywalazacja o miano Najlepszej Nalewki okazała się być bardzo zacięta. Same nalewki były na bardzo wysokim poziomie i liczymy, że również w tym roku nie zabraknie odważnych, chcących zmierzyć się z innymi o miano Najlepszego Nalewkarza Roku 2016 w Pałacu Lasotów.

O prawidłowość wyboru zadba bezstronna Komisja Turnieju w składzie m.in.:

Dariusz Brus – przewodniczący jury, nalewkarz pasjonat z klikunastoletnim doświadczeniem, laureat wielu najbardziej prestiżowych nagród w konkursach i turniejach nalewkowych polskich oraz europejskich,

Jan Babczyszyn – jeden z twórców Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu oraz konkursu Polska Nalewka Roku, animator imprez kulinarnych i artystycznych. Autorytet i smakosz nalewek, wielokrotny przewodniczący najbardziej liczących się turniejów nalewkowych w Polsce,

Czesław Maszczyk – pasjonat nalewek, jego “Smocza Krew” zdobyła m.in. I miejsce w konkursie na Najlepszą Nalewkę Galicji 2014, ubiegłoroczny laureat Turnieju Nalewek w Pałacu Lasotów.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w tegorocznej edycji Turnieju proszone są o zapoznanie się z Regulaminem oraz wypełnienie i podpisanie Karty Zgłoszeniowej do Turnieju.