W tym roku w Turnieju wzięło udział ponad 40 nalewek.

Poziom konkursu był bardzo wysoki, dlatego nie było łatwo wybrać finałowe nalewki.

W pierwszym etapie Jury konkursu oceniało nalewki biorąc pod uwagę m.in.: klarowność, kolor, zapach i przede wszystkim smak.

Ostatecznie do kolejnego etapu przeszło 11 nalewek. Komisja Turnieju oceniała je przyznając punkty od 11 pkt. – gdy zdaniem danego Członka Komisji nalewka zasługiwała na I miejsce w Turnieju, do 1 pkt. w sytuacji gdy w mniemaniu danego Członka Komisji nalewka zasługiwała na ostatnie miejsce w finałowej 11-tce. W ten sposób utworzyła się ostateczna kolejnosć. Nalewki z najwyższą liczbą punktów zajmowały najwyższe miejsca.

Ostatecznie Kapituła Turnieju ogłosiła następujące wyniki:

I miejsce – MARIUSZ FIK – za nalewkę “Mirabelkę” (zdobyła 30 pkt.)

II miejsce – MARIUSZ FIK – za nalewkę “Pigwówka na imbirze” (zdobyła 27 pkt.)

III miejsce – WOJCIECH SUCHANEK – za nalewkę “Wiśnia górska” (zdobyła 24 pkt.)

Ponadto Komisja uchonorowała wyróżnieniem następujących uczestników fianału:

MARIUSZA FIKA – za nalewkę “Z zaścianka” (zdobyła 24 pkt.)

MARIUSZA FIKA – za nalewkę “Smorodinę” (zdobyła 18 pkt.)

WOJCIECHA SUCHANKA – za nalewkę “Czarny bez z nutą sosnową” (zdobyła 18 pkt.)

Dodatkowo wyróżnienie specjalne od Polskiej Akademii Smaku, od Pana Jana Babczyszyna,

otrzymał Pan ADAM DZIUBKA, za nalewkę “Mahonia”.

Ponadto :

miejsce 7 zajęły ex aequo (wszystkie zdobyły po 12pkt.) :

“Cytrynówka” Pawła Kowalewskiego ,

“Jabłkowa” Grzegorza Szulca ,

“Cytrynowiec Chiński” Wojciecha Cebulskiego

miejsce 10 zajął “Kwiat Czarnego Bzu” Mariusza Fika